Tilbake
Janette Langfald
Janette Langfald
Trine + Kim designstudio
Trine + Kim designstudio

FRIE FRASPARK (Panta Rei Danseteater)

Frie Fraspark er et tilbud innen kreativ dans, som gis i samarbeid med Panta Rei Danseteater. Dans har vært satsningsområdet i DKS i Skedsmo gjennom i flere år, og Frie Fraspark har vært et tilbud i Skedsmo skolene helt siden 2005.

Prosjektet oppfyller målene i læreplanen:

Musikk: «Å skape egne danseuttrykk med utgangspunkt i musikkens karakter»

Kroppsøving: «Å skape dans og delta i danser som andre har laget» og «utføre danser fra ungdomskulturen» 

Erfaringene viser at Frie Fraspark bidrar positivt inn i  arbeidet med kreative fag generelt , og innenfor kroppsøving og musikk spesielt.

Frie Fraspark gir skoleelever et direkte møte med profesjonelle dansekunstnere.

Elevene deltar i verksteder i kreativ dans hvor de er medskapende koreografer og utøvere som deltar i forestillinger sammen med profesjonelle dansere. Frie Fraspark gis som verksteder av 60 minutter for 6. trinn, og de får møte igjen en utvidet versjon av tilbudet når de kommer på 9. trinn.

Lærerveiledning

Lærer/kontaktperson
Hver skole skal ha en kontaktperson som kan være i dialog med DKS-koordinator i forkant av besøket på skolen og følge opp prosjektet. Det er også viktig at det er en lærer til stede under alle verksteder. Det skaper positive holdninger rundt PRDs arbeid ved at lærerne er interessert i danseprosjektet. Det gir elevene følelsen av å bli sett og tatt på alvor som skapende dansere i en alternativ skoledag. Vi opplever at elevene blir ivrige og motiverte av å vise lærerne hva de lager.

Lokaler/utstyr
Skolene holder av et egnet lokale (gymsal eller samlingssal/stort rom) på minimum 10x10 meter som er tilgjengelig for danserne hele perioden verksteder og forestillinger finner sted. Er det to grupper som skal danse samtidig, må to saler holdes av. Dersom det er innsyn i salen bør vinduer blendes for å unngå forstyrrelser, og det må være ryddig og rent. Det må være et lydanlegg klart til bruk når danserne kommer, og dersom skolen har scenelys tilgjengelig ønsker vi også å kunne bruke dette. Danserne har med seg dansematter og en del utstyr, og evt. riggehjelp av kulturverter avtales med kontaktperson. 

Hva skal elevene ha på seg?
Elevene må forberedes på at de skal være i fysisk aktivitet, og de må ha på seg klær de kan bevege seg i (treningsklær). De bør være barbeint eller ha joggesko, for på sokkelesten kan det være lett å skli og falle. Vi ønsker at hver gruppe som har dagsverksteder har felles kostymer/antrekk under forestillingen. For eksempel kan en gruppe ha røde t-skjorter/overdeler sammen med mørke bukser/tights. Dette bestemmer hver enkelt gruppe selv sammen med sin lærer i forkant av besøket.

Tilstedeværelse
I dette danseverkstedet lager vi dansen sammen, og alles medvirkning er betydningsfull for prosessen og det endelige resultatet. Det er derfor viktig at alle elevene deltar på hele verkstedet og forestillingen. Dobbeltsjekk med elevene at de ikke skal til tannlegen eller lignende de to dagene. Dersom det er elever med spesielle behov (skader eller andre ting som gjør at de ikke kan delta på ordinær måte) ønsker vi at dere gir oss beskjed om det på forhånd.


Verksted for 6. trinn
Hver gruppe deltar i et verksted på 60 minutter, og har en felles visning på slutten av dagen. Klokkeslett avtales mellom DKS Skedsmo og skolens kontaktperson i forkant.

Verksted for 9. trinn
Alle skoler får verksteder. Enten et dagsverksted for hver klasse på dag 1 og generalprøve og forestilling på dag 2, eller Smak av dans (SMD), som er kortere verksteder på 45 min pr klasse på dag 1, og en profesjonell forestilling for hele trinnet på dag 2. I verkstedene får elevene bruke sin egen kreativitet. Vi leker og lærer bort spenstige løft og akrobatiske bevegelser. Dette er likevel noe alle kan være med på uten forkunnskaper eller erfaringer.

Forestilling for 9. trinn
Den siste dagen danserne fra PRD er på besøk på skolen har gruppene som har hatt dagsverksteder generalprøve og en felles visning for hverandre. Her får også elevene se en profesjonell danseforestilling med PRD.  Elevene som kun har hatt Smak av dans (kortere verksteder) opptrer ikke denne dagen, men får se den profesjonelle forestillingen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Skedsmo kommune
  • Kunstnere/grupper: Panta Rei Danseteater
  • I samarbeid med: Panta Rei Danseteater

Om kunstner / utøver / gruppe

Panta Rei Danseteater (PRD) er et profesjonelt dansekompani med base i Oslo. Kompaniets signatur er forestillinger av høy kunstnerisk kvalitet som engasjerer på ulike plan og er tilgjengelige for et bredt publikum. Samtidig er PRD blant Norges ledende kompanier for undervisning i kreativ dans for barn og unge. Anne Ekenes er kunstnerisk leder for kompaniet, og Pia Holden er daglig leder. Se mer informasjon om PRD her: www.pantareidanseteater.com

Publikumskommentarer