Tilbake
Tone Ulland
Tone Ulland
Tone Ulland

SØPPELBAMSEN

Søppelbamsen er en fortellerstund for barn som handler om å se det fineste i hverandre for å forhindre mobbing. Fortellerstunden gir barna et innblikk i en helt annen type oppvekst enn den norske. Søppelbamsen baserer seg på barneboka ved samme navn, som Tone Granborg Ulland har skrevet og fotografert om og med barn fra søppelfjellet i Kambodsja.

Kort fortalt handler søppelbamsen om Bamse som bor på søppelfjellet sammen med bestevennen Chanto. En dag de er ute og plukker søppel mister Bamse det ene øyet sitt. Skattejakten etter et nytt øye på søppelfjellet tar oss gjennom en arbeidsdag til et barn som jobber som søppelplukker. Chanto finner til slutt et øye, et magisk øye som gjør at han ser hvem Chanto egentlig er, en uvanlig vakker prinsesse.

Tone formidler på en tradisjonell måte i mindre grupper med fotoboken i storformat på fanget. Det legges vekt på dialog, og Bamse, den reelle bamsen fra boka fungerer som taleregulator. Mot slutten av fortellerstunden får alle barna hvert sitt magiske øye (forskjellige klinkekuler) som hjelper dem til å se det fineste i hverandre.

Lærerveiledning

Last ned:

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Skedsmo kommune
  • Kunstnere/grupper: Tone Granborg Ulland
  • I samarbeid med: Utdanningssektoren
  • Idé/opplegg: Tone Granborg Ulland

Om kunstner / utøver / gruppe

Tone er fotograf og skribent og jobber til daglig med motivasjonskurs for ungdom som har droppet ut av skolen. Hun er utdannet sosialantropolog og har arbeidet med barn og unge i Afrika, Asia og Norge. Søppelbamsen ble fotografert og skrevet til barn på søppelfjellet for at de skulle ha en lesebok som de kunne identifisere seg med. I 2013 oversatte og utga Tone boken på norsk. Jenta i barneboken har fått støtte til å studere sykepleie i New York, og ble ferdigutdannet i 2017.

Publikumskommentarer