Tilbake
DKS Skedsmo
DKS Skedsmo
DKS Skedsmo
DKS Skedsmo
DKS Skedsmo

PILEGRIMSLEDEN

Kan fortid, nåtid og fremtid eksistere samtidig?

Består virkeligheten av all tid – både den som har vært og den som skal komme?

Kulturarvtilbudet Pilegrimsleden er utviklet i samarbeid med Akershus Teater. Elevene blir ledet langs Pilegrimsleden over Farseggen. Underveis vil de møte to karakterer; romanfiguren Erlend, fra boken Naiv.Super. av Erlend Loe, og pilegrimen Erling Farseggen – en middelaldermann på vei til Nidaros. Vandringen omhandler elementer som stillhet, ro og det å kunne legge fra seg stress og bekymringer, noe vi tror er viktig å få formidlet til ungdom i dag.

I middelalderen vokste det fram en tradisjon for å gå pilegrimsvandring i Europa. Menneskene hadde en lengsel etter å se og berøre hellige steder, og på den måten erfare fortiden på en konkret måte. Pilegrimsvandring var en levende skikk i Norge i omtrent 500 år, som forsvant i forbindelse med reformasjonen på 1500-tallet. Alle de store verdensreligionene har pilegrimssteder, f.eks. Mekka (islam), Jerusalem (jødedommen og kristendommen), Bodh Gaya (buddhismen) og flere steder ved elven Ganges (hinduismen). I Norge har pilegrimer vandret mot Nidarosdomen og relikviene etter Olav den Hellige. Pilegrimsleden er turveiene som fører fra ulike steder i landet til Trondheim.

I vår tid har det å gå pilegrim igjen blitt vanlig, uten at det nødvendigvis er knyttet til religiøs praksis. For mange handler det om oppmerksomt nærvær i eget liv, og om å kunne bruke tid på ettertanke, refleksjon og ro. Det kan også handle om å oppleve tilhørighet til historie, kultur og natur, og gi en mulighet for rekreasjon og fysisk aktivitet.


Lærerveiledning

Last ned:

Praktisk informasjon
Vandringen starter ved krysset Farseggen/Kjusløkka ved Leirsund og avsluttes ved Skedsmo kirke. Siden vandringen foregår utendørs på tur- og skogsveier er det viktig med gode klær og sko, og også noe på hendene. Elevene skal ikke ha med sekker, telefoner eller annet utstyr. Skedsmo historielag bistår under vandringen.

Transport
Elevene blir hentet med buss ved skolen ca. 15 - 20 minutter før oppsatt tid, og fraktet tilbake igjen etterpå. Transportplanen kan lastes ned som en pdf-fil. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Skedsmo kommune
  • I samarbeid med: Akershus Teater og Skedsmo Historielag
  • Idé/opplegg: Akershus teater/DKS Skedsmo

Publikumskommentarer