Skedsmo kommune
Postadresse: Pb. 313, 2001 LILLESTRØM
Besøksadresse: Rådhuset, Jonas Liesgt 18, 2001
Kontaktperson:Toini Kristensen, 66 93 81 34, 907 93 632, toikris@skedsmo.kommune.no (Vikar for Trude fra 24.05.18 til ut mars 2019)
PILEGRIMSLEDEN
Produksjonsliste
Program

PILEGRIMSLEDEN

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Kan fortid, nåtid og fremtid eksistere samtidig?

Består virkeligheten av all tid – både den som har vært og den som skal komme?

I middelalderen vokste det fram en tradisjon for å gå pilegrimsvandring i Europa. Menneskene hadde en lengsel etter å se og berøre hellige steder, og på den måten erfare fortiden på en konkret måte. Mange hadde også behov for å leve på en annen måte for en periode, og få en pause fra hverdagen. Pilegrimsvandring var en levende skikk i Norge i omtrent 500 år, som forsvant i forbindelse med reformasjonen på 1500-tallet. Alle de store verdensreligionene har pilegrimssteder, f.eks. Mekka (islam), Jerusalem (jødedommen og kristendommen), Bodh Gaya (buddhismen) og flere steder ved elven Ganges (hinduismen). I Norge har pilegrimer vandret mot Nidarosdomen og relikviene etter Olav den Hellige. Pilegrimsleden er turveiene som fører fra ulike steder i landet til Trondheim.

I dag har det å gå pilegrim blitt mer og mer vanlig, uten å nødvendigvis være knyttet til en religion. For mange handler det om oppmerksomt nærvær i eget liv, og om å kunne bruke tid på ettertanke, refleksjon og ro. Det kan også handle om å oppleve tilhørighet til historie, kultur og natur, og gi en mulighet for rekreasjon og fysisk aktivitet.

Kulturarvtilbudet Pilegrimsleden gis i samarbeid med Akershus teater, etter å ha blitt testet ut på noen prøveklasser høsten 2016. Elevene blir ledet langs Pilegrimsleden over Farseggen av en profesjonell skuespiller. Underveis vil de møte to karakterer; romanfiguren Erlend fra boken Naiv.Super. av Erlend Loe, og pilegrimen Erling Farseggen – en middelaldermann på vei til Nidaros. Tilbudet inneholder elementer som stillhet, ro og det å kunne legge fra seg stress og bekymringer, noe vi tror er viktig å få formidlet til ungdom i dag.

Lærerveiledning

Praktisk informasjon

Vandringen starter ved krysset Farseggen/Kjusløkka ved Leirsund, og avsluttes ved Skedsmo kirke. Elevene blir hentet med buss ved skolen ca. 15 - 20 minutter før oppsatt tid, og fraktet tilbake igjen etterpå. Se egen transportplan. Siden vandringen foregår utendørs på tur- og skogsveier er det viktig med gode klær og sko, og også noe på hendene. Elevene skal ikke ha med sekker, telefoner eller annet utstyr.

Last ned:

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Skedsmo kommune
  • I samarbeid med: Akershus Teater og Skedsmo Historielag
  • Idé/opplegg: Akershus teater/DKS Skedsmo

Multimedia og vedlegg

Bilder

IMG_4360.jpg
Foto: DKS Skedsmo
IMG_4374.jpg
Foto: DKS Skedsmo
IMG_4386.jpg
Foto: DKS Skedsmo
IMG_4471.jpg
Foto: DKS Skedsmo
IMG_4474.jpg
Foto: DKS Skedsmo
Kulturarv
Trinn: 10 - 10
Turnéplan: PILEGRIMSLEDEN H18
Praktisk informasjon
Programlengde
90 minutter
Maks publikumsantall
60
Arrangører
Arrangert av:
Skedsmo kommune