Skedsmo kommune
Postadresse: Pb. 313, 2001 LILLESTRØM
Besøksadresse: Rådhuset, Jonas Liesgt 18, 2001
PILEGRIMSLEDEN
Produksjonsliste
Program

PILEGRIMSLEDEN

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Kan fortid, nåtid og fremtid eksistere samtidig?

Består virkeligheten av all tid – både den som har vært og den som skal komme?

I middelalderen vokste det fram en tradisjon for å gå pilegrimsvandring i Europa. Menneskene hadde en lengsel etter å se og berøre hellige steder, og på den måten erfare fortiden på en konkret måte. Mange hadde også behov for å leve på en annen måte for en periode, og få en pause fra hverdagen. Pilegrimsvandring var en levende skikk i Norge i omtrent 500 år, som forsvant i forbindelse med reformasjonen på 1500-tallet. Alle de store verdensreligionene har pilegrimssteder, f.eks. Mekka (islam), Jerusalem (jødedommen og kristendommen), Bodh Gaya (buddhismen) og flere steder ved elven Ganges (hinduismen). I Norge har pilegrimer vandret mot Nidarosdomen og relikviene etter Olav den Hellige. Pilegrimsleden er turveiene som fører fra ulike steder i landet til Trondheim.

I dag har det å gå pilegrim blitt mer og mer vanlig, uten å nødvendigvis være knyttet til en religion. For mange handler det om oppmerksomt nærvær i eget liv, og om å kunne bruke tid på ettertanke, refleksjon og ro. Det kan også handle om å oppleve tilhørighet til historie, kultur og natur, og gi en mulighet for rekreasjon og fysisk aktivitet.

Kulturarvtilbudet Pilegrimsleden gis i samarbeid med Akershus teater, etter å ha blitt testet ut på noen prøveklasser høsten 2016. Elevene blir ledet langs Pilegrimsleden over Farseggen av en profesjonell skuespiller. Underveis vil de møte to karakterer; romanfiguren Erlend fra boken Naiv.Super. av Erlend Loe, og pilegrimen Erling Farseggen – en middelaldermann på vei til Nidaros. Tilbudet inneholder elementer som stillhet, ro og det å kunne legge fra seg stress og bekymringer, noe vi tror er viktig å få formidlet til ungdom i dag.

Lærerveiledning

Praktisk informasjon

Vandringen starter ved krysset Farseggen/Kjusveien ved Leirsund, og avsluttes ved Skedsmo kirke. Elevene blir hentet med buss ved skolen ca. 15 - 20 minutter før oppsatt tid, og fraktet tilbake igjen etterpå. Se egen transportplan. Siden vandringen foregår utendørs på tur- og skogsveier er det viktig med gode klær og sko, og også noe på hendene. Elevene skal ikke ha med sekker, telefoner eller annet utstyr.

Last ned:

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Skedsmo kommune
  • I samarbeid med: Akershus Teater og Skedsmo Historielag
  • Idé/opplegg: Akershus teater/DKS Skedsmo

Multimedia og vedlegg

Bilder

IMG_4360.jpg
Foto: DKS Skedsmo
IMG_4374.jpg
Foto: DKS Skedsmo
IMG_4386.jpg
Foto: DKS Skedsmo
IMG_4471.jpg
Foto: DKS Skedsmo
IMG_4474.jpg
Foto: DKS Skedsmo
Kulturarv
Trinn: 10 - 10
Turnéplan: PILEGRIMSLEDEN H18
Praktisk informasjon
Programlengde
90 minutter
Maks publikumsantall
60
Arrangører
Arrangert av:
Skedsmo kommune